Kis türelmet,
feldolgozás folyamatban ...

A legősibb fotós technikával tarolt az év diákvállalkozása

2016-12-20

 
Az úgynevezett camera obscura – magyarul lyukkamera – újracsomagolásával vitte a pálmát a középiskolások által alapított Sight Company a diákvállalkozások éves versenyén.
 

Az Alternatív Közgazdasági Gimnázium (AKG) diákjainak – tanterv szerint – már 15-16 évesen céget kell alapítaniuk. A diákok a tizedik osztályban két tantárgy közül választhatnak, a Gazdálkodj Okosan és a Diákvállalkozás közül, előbbi inkább elméleti hátteret nyújt, utóbbiban pedig a diákok a gyakorlatban alapíthatják meg saját vállalkozásukat.

A csapatok iskolán belül is versenyeznek, majd a legjobb az országos Junior Achievement Magyarország (JAM) diákvállalkozási versenyen is indul. Ezt az utóbbit nyerte most meg a Sight Company designos lyukkamerájával. A camera obscura tulajdonképpen a legősibb fényképezőgép. Gyakorlatilag egy doboz, amin van egy zárható lyuk. A fényzáró dobozban el kell helyezni egy fotópapírt, majd a fényes közegben a lyukat három-öt percig nyitva tartva elkészül a fénykép, amelyet azután – hagyományos módon – elő lehet hívni. A tanulók a termék megtervezésénél arra is gondoltak, hogy ne csak egy készüléket adjanak, hanem a fénykép elkészítéséhez szükséges minden kelléket mellé is csomagolják. Így a kamera és öt darab fotópapír mellett tartozék az előhívó folyadék és vörös LED égő is, amely nem zavarja az egyébként sötétben történő előhívást – számol be a Forbes.

Egy Sight kamerával készített kép

A diákcégeknek mindig van mentoruk, a Sightot egy AKG-s öregdiák, a 36 éves Kovalcsik Tamás mentorálja, aki – többek között – termékfejlesztéssel foglalkozott az Eonnál. Tamás szerint a csináld magad vonalnak most nagy divatja van és ebbe tökéletesen illeszkedik a lyukkameracsomag. “Olyanokra kellett csak figyelmeztetnem őket, amit nem tudhattak, például hogy hogyan működik a számlaadás, milyen munkavédelmi előírásokat tartsanak be, amikor készítik a dobozokat, illetve hogy alakítsák ki az áraikat.”

A diákcégben nyolcan vállaltak munkát, mindannyian részvényesek, egy 30 ezer forintos törzstőkéjű zrt-t alapítottak, a kezdőtőkét egyenlően összeadva.

 

Forrás: www.hvg.hu