Kis türelmet,
feldolgozás folyamatban ...

Az áramszedő nélküli trolik új generációja

2016-08-13

 
A megállókban villámgyorsan, akár 4-5 perc alatt is feltölthető az új svájci elektromos buszok akkumulátora. A legújabb technológia lehetővé teszi a környezetbarát városi tömegközlekedést.

 

Az ABB nyerte el a genfi tömegközlekedési vállalat és a svájci székhelyű HESS autóbuszgyártó cég összesen 16 millió dollárt meghaladó értékű megrendelését a teljes mértékben elektromos árammal hajtott TOSA buszok (Trolleybus Optimisation Système Alimentation) (ún. „e-busz”) gyorstöltő és fedélzeti elektromos járműtechnológiájának szállítására. 12 db gyorstöltő állomást szállít és telepít a cég a városi területen áthaladó autóbuszjárat útvonalán, ezen kívül három végállomási és négy darab garázsban elhelyezett busztöltő állomást is kiépít. Valamint 12 darab, egybeépített vontató és kiegészítő áramátalakító egységekből, tetőre szerelt akkumulátor egységekből, energiaátadó rendszerekből (ETS), továbbá állandó mágneses vontató motorokból álló erőátviteli megoldást is biztosít a buszokhoz.

 

 

Ez a rendszer lesz a világ leggyorsabb villámtöltő csatlakoztatástechnikai megoldása, hiszen 1 másodperc sem kell ahhoz, hogy a busz rákapcsolódjon a töltőpontra. Ezt követően a fedélzeti akkumulátorok 15 másodperc alatt töltődnek fel 600 kW elektromos energiával az arra kijelölt megállókban. A buszjárat végállomásain további 4-5 perces gyorstöltés elegendő az akkumulátorok teljes újratöltéséhez. Ezt az innovatív technológiát az ABB svájci mérnökei fejlesztették ki. Az e-buszok forgalomba állítása nyomán a jelenleg használt dízelmotoros autóbuszok károsanyag-kibocsátásához képest évente akár 1.000 tonnával kevesebb széndioxid kerülhet a levegőbe.

 

Forrás:

www.villanyszaklap.hu