LED szalag vásárlás alkalmával nem csak a megfelelő vezérlésről kell gondoskodni, hanem arról is, hogy rendelkezésre álljon a szükséges tápegység. A 12 Voltos LED szalagok működtetéséhez 12 Voltos tápegység alkalmazandó. Ez a világítástechnikai megoldás egyébként minden korábbinál nagyobb népszerűségnek örvend. Nem véletlen, ugyanis igazodva a korunkban egyre szükségesebbé váló energiatakarékossághoz rendkívül sokáig felhasználható világításról van szó esetében. Stílusos terek alkothatóak meg alkalmazásukkal, és egészen egyedi végeredmény is születhet tulajdonképpen a lakás bármely helyiségében.

12v tápegység

Adapterrel is üzemeltethető

Sokak számára kétségkívül a leginkább egyszerű megoldásnak az konnektorba csatlakoztatható adapterek bizonyulnak. Ezt egészen egyszerűen a konnektorba kell dugni, és a hálózati csatlakozónak hála már működik is a rendszer. Tény azonban, hogy nem minden kialakítás esetében alkalmazható ez, ilyenkor tápegység felhasználása válik szükségessé. Akár ipari tápegységek is megtalálhatóak napjaink kínálatában, amelyek nagyobb teljesítményű világítások létrehozásakor bizonyulnak ideális választásnak.

Vízálló tápegységek kültéri felhasználáshoz

A LED szalagok nem csak az ingatlanon belül, hanem azon kívül is remek lehetőséget teremtenek a korszerű világításra. Ilyenkor azonban kiemelt jelentőséggel bír az, hogy mind a szalag, mind az alkalmazott tápegység vízálló kivitellel bírjon. A 12V tápegység kínálatban is elérhetőek a vízálló kialakítással rendelkező fajták.

Több tápegység az egyenletes fényekért

A LED szalagok felhasználási módjai igen széles skálát ölelnek fel. Sokan vannak azonban, akik kifejezetten a mennyezet szélénél szeretnék körbefuttatni a szalagokat. Ilyenkor általában nem elegendő egy, és csatlakozók alkalmazására van szükség. Könnyen csalódás érhet azonban bennünket, ha mindössze egyetlen betáplálási ponton kerül összekötésre a LED szalag a 12V-os tápegységgel. Bár a betáplálás helyén valóban 12Voltot kap a rendszer, de ez a feszültség méterről méterre gyengülni látszik, ami a fényerősségen is megmutatkozik. Amennyiben tehát igényes végeredményt és ezzel együtt egyenleges fényerősséget szeretnénk kapni, akkor célszerű a LED szalag mindkét végére 12 Voltot kötni. Igény szerint akár méterenként is kaphat betáplálást a rendszer, így garantáltan kiegyenlített fényerőt kaphatunk.

Biztonságosan használható feszültség

A LED szalagok alkalmazásakor nem csak az energiatakarékosság, hanem a biztonság is szerephez jut. A 12V tápegység maximális biztonsággal alkalmazható, és ha csak nincsenek extra igényeink, akkor a legtöbb LED szalaghoz ideálisnak bizonyul. Fontos azonban hangsúlyozni, hogy ha kültéri alkalmazásra kerül sor, vagy a lakás olyan nedves helyiségeiről van szó, mint a fürdőszoba, akkor kizárólag a vízálló tápok és szalagok között érdemes nézelődni. A tapasztalatok azt mutatják, hogy ma már sokan a fürdőszobában is előszeretettel választják a LED szalagok kínálta lehetőségeket. A stílusos, akár luxushatást keltő végeredmény a megfelelő elemekkel garantáltan biztonságosan alkalmazható.

Szettben olcsóbb lehet!

A fehér és a színes LED szalagok is elérhetőek szettben. Így nem csak kedvezőbb áron hozzá lehet jutni a rendszer kiépítéséhez szükséges elemekhez, hanem nincs szükség azok külön összeválogatására sem. A LED világítástechnika a jövő népszerű irányvonala lehet, hiszen akár 30 ezer órán keresztül is világítanak a fények, ami az energiatakarékosság és a magunk után hagyott ökológiai lábnyom apropóján korántsem elhanyagolható. A 12V tápegység szinte kivétel nélkül minden szalaghoz alkalmazható, ám a tápok mennyiségét minden esetben a szalagok hosszának megfelelően érdemes megválasztani.