A LED fények rendkívül sok otthonban helyet kapnak manapság. Nem csak a LED szalagok kínálta lehetőségekre érdemes azonban gondolni, hanem a LED izzókra is. Felmerülhet azonban a kérdés, hogy miért bizonyulnak ezek praktikusnak.

Milyen előnnyel jár használatuk? A legegyszerűbben az energiatakarékosságnál foghatjuk meg a témát, mely azonban messze túlmutat annál, hogy mennyit fizetünk ki a havi rezsire.

Környezetbarát megoldás takarékossággal karöltve

A LED izzó használatát elsősorban energiatakarékossága indokolja. Az akár 25-30 ezer órás használhatóságnál nem is kell többet mondani, hiszen magáért beszél. Míg a hagyományos izzó napi három órás használat során egy év alatt felmondja a szolgálatot, addig a LED izzó esetében ez az időtartam 20 évre tehető. Nem csak a minimalista életszemléletet követők számára vannak tehát kitalálva ezek az izzók, hanem mindazoknak, akik fontosnak tartják, mekkora ökológiai lábnyomot hagynak maguk után. Ugyan korántsem biztos, hogy 20 év múlva is ugyanott fogunk lakni, de ha ezt az esetet vesszük alapul, akkor a LED izzó magasabb ára ellenére is kitűnő befektetésnek bizonyul. Nem kell attól tartani, hogy néhány hónap múlva kiég az izzó, ezzel pedig egyfajta megbízhatóságot kaphatunk.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a LED izzók körülbelül 70%-kal kevesebbet fogyasztanak, ez pedig a mai energiaárak mellett korántsem elhanyagolható szempont.  A takarékossággal összefüggésben az is figyelmet érdemel, hogy a LED izzó nem érzékeny a kapcsolgatásra, az garantáltan nem befolyásolja élettartamát.

LED izzó álmennyezetbe süllyesztve

A LED-eket felhasználó világítástechnika egyik kedvelt megoldása az, amikor álmennyezetbe épített foglalatokról van szó. A GU10 LED izzó kifejezetten alkalmas ilyen esetekben, de megállja helyét akkor is, ha kirakat-és vitrinvilágításokról van szó. A mennyezeti lámpatestek és a fali karos lámpák esetén is jó választás lehet ez a típus. Sokan attól tartanak, hogy a LED izzó használatával hideg fény kerül a térbe. A tapasztalatok és a tények is alátámasztják azonban, hogy ez korántsem így van. Meleg fehér, natúr fehér és hideg fehér színek közül válogathatunk, de az RGB izzók is megtalálhatóak napjaink kínálatában, méghozzá változatos színekkel. Az E27 LED izzók például piros, zöld, kék, sárga színekben is elérhetőek.

RGBW színkeverés távirányítóval

Hasonlóan a LED szalagokhoz, a LED izzó kínálatban is elérhető RGBW színkeveréssel rendelkező típus. A hagyományos E27-es foglalatba tekerhető megoldásnak köszönhetően akár 4 zónás, érintőgyűrűs, wifi vezőrlővel is irányítható a rendszer és tetszés szerint demo programok közül lehet válogatni. Az MR16-os foglalatú izzó ennek egyik felsőbb szintjét képviseli, és kiválóan alkalmazható dekorációs célokra vagy akár fővilágításra is.  Az RGBW típusokat alapjában az különbözteti meg az RGB-től, hogy a fehér szín nem a piros-zöld-kék színű fényekből keverődik ki, hanem egy külön fehér LED vagy az RGB LED-be integrált fehér chip adja fehér szín választásakor a fény színét.

Az RGBW LED szalagok és LED lámpák esetében is létezik a fehérnek hideg fehér, natúr fehér, valamint hidegfehér változata. Sőt, akár színhőmérséklet változtatható változatban is elérhető, ahol a speciálisan ehhez a típushoz rendelkezésre állnak távirányítók és vezérlők. Tehát ugyanazzal a távirányítóval lehetséges a fehér szín színhőmérsékletét, fényerejét, a szivárvány bármelyik színét, színtelítettségét, fényerejét kedvünkre beállítani, mindezt már 8 különböző zónában.

https://ledmaster.hu/led/Wifi/8_zonas_RGB_CW_WW_taviranyito_2038

Korszerű technológia az otthon kényelméért

Az otthonokban alkalmazott világítástechnikára ma már nem csak, mint a fényteremtés eszközére gondolunk. A megfelelő fényekkel hangulatossá varázsolhatjuk az enteriőrt, kiemelhetjük annak bizonyos részeit, vagy összhangot teremthetünk a bútorokkal, a falak színével. Ennek megfelelően nem csak a fehér fényt kibocsátó LED izzó iránt mutatkozik minden korábbinál nagyobb kereslet, hanem a színes izzók is nagy népszerűségnek örvendenek. Arra a kérdésre tehát, hogy megéri-e LED izzóra váltani, a válasz mindenképpen igen. A többféle izzó típus között mindenki rátalálhat arra, ami a foglalatnak, a világítás céljának, jellegének a leginkább megfelel. A korszerű technológia egyértelműen a fenntartható fejlődés irányába vezet.