A LED szalagok használata minden korábbinál nagyobb népszerűségnek örvend. Egészen különleges megoldások születhetnek alkalmazásukkal a lakásban, és a legegyszerűbben berendezett helyiséghez is elegáns, hangulatos fényt adhatunk ilyen módon.

A webáruházakban elérhető szalagok mellé azonban számos kiegészítő is elérhető, hiszen a LED tápegység bekötése akár házilag is elvégezhető, így kedvünkre dekorálhatunk LED szalagokkal. Lássuk, mire érdemes odafigyelni akkor, ha energiatakarékos LED-es megoldást választanánk otthonunk valamelyik helyiségébe!

A LED szalagok általában 12 V-os feszültséggel üzemelnek. Az öt méteres tekercsben kapható szalagok rendszerint minden harmadik LED után vághatóak. Az így szabaddá váló réz felületekre úgynevezett gyorscsatlakozót lehet rögzíteni. Abban az esetben, ha biztosabb kötést szeretnénk a gyorscsatlakozónál, akkor forrasztásra lehet szükség. Figyelmet érdemel az a helyzet is, ha egy tekercsnél több szalagra lenne szükség, például a mennyezet széleinek körbevilágításához. Ilyenkor fontos, hogy a betáplálás több ponton történjen, ellenkező esetben ugyanis a szalag fénye elhalványodik majd, és nem hozza a kívánt összképet.

A fényerő csökkenése ellen tehát a LED szalag mindkét végére érdemes a tápegységet rákötni, így mindkét végéről kapja a 12V-ot, és erős fénnyel, egyenletes fényerővel világít majd a szalag. Ezt érdemes annyiszor ismételni, ahányszor öt métert szeretnénk felhasználni a világítástechnikához.

LED szalag bekötése távirányítóval

Gyakran előfordul, hogy a LED szalag bekötése nem teszi szükségessé a több tápegység alkalmazását. Ilyenkor mindössze a felragasztásra és a távirányító csatlakoztatására kell ügyelnünk az egyetlen táp mellett. A távirányító nagymértékben elősegíti a kényelmet, ráadásul könnyedén állítható ilyen módon a fényerősség és a szín is, sőt, a klasszikus fehér fényre is válthatunk akár a fotelben ülve is.

Csomagban elérhető elemek

A LED szalag bekötése megkönnyíthető azzal, ha előre összeállított csomagban szerezzük be a hozzá szükséges elemeket. Ez kezdők számára kifejezetten ajánlott, hiszen így nem kell külön-külön összeválogatni a távirányítót, a tápegységet. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a kisebb LED szalagos megoldásokhoz ideálisnak bizonyulnak a szettek. Sokan egyébként kicsiben kezdik a LED szalagok használatát, hiszen szeretnének meggyőződni arról, hogy valóban a várt hatást hozzák és egyszerűen működtethetőek. Gyakran bebizonyosodik azonban, hogy a hangulatos fényeket megteremtő rendszerből sosem elég. Gazdag felhasználási körének sokszor csak a fantázia szabhat határt.

LED szalag bekötése: nem csak a nappaliban jó választás!

Az érdeklődők gyakran informálódnak arról, hogy hová érdemes a LED szalagot használni? A világhálón rengeteg praktikus ötlettel lehet találkozni, de természetesen a helyiség elrendezése, a bútorok és az áramforrások helye is befolyásolhatják azt, hogy hol üzemeltethető gond nélkül a rendszer. Nem csak építkezéskor vagy lakásfelújításkor dönthetünk a LED szalag bekötése mellett, hanem akár utólag is gond nélkül találhatunk helyet neki.

A gipszkartonos megoldások szinte magukból adódóan megkívánják a különleges fényforrás alkalmazását. Akár egy egyszerű szekrény polcos részét is feldobhatjuk ilyen módon, de akkor is megéri elgondolkodni a LED szalag bekötésében rejlő lehetőségeken, ha az előszobában vagy a nappaliban vezetnénk körbe a mennyezet és a falak találkozásakor a szalagot. A korszerű világítástechnikai megoldásnak köszönhetően stílusos, elegáns végeredmény születhet, mely a nappalitól a hálószobán keresztül egészen a konyháig és az előszobáig remek választás lehet.