Amikor korszerű és energiatakarékos világítástechnikáról van szó, akkor a legtöbben azonnal a LED szalagokra gondolnak. Ugyan a környezetvédelem apropóján garantáltan a legjobb választásnak bizonyul az akár 50 ezer órás élettartammal bíró megoldás, sokan mégis annak esztétikai előnyei miatt választják a rendszert.

Felhelyezhető az öntapadós hátulsó résszel bíró LED szalag a bútorokra vagy a televízió mögé, de akár komplex LED csillagos égbolttal, süllyesztett világítással is gazdagítható az enteriőr.

Kültérre és beltérre egyaránt javasolják a szakemberek a LED szalagokat, a különbség természetesen a vízvédelemben mutatkozik meg. A LED szalagoktól nem csak azt várjuk el, hogy megfelelő fényviszonyokat teremtsenek, hanem egyfajta stílusteremtés is a cél velük. Erre minden további nélkül alkalmasak is a szalagok, hiszen hideg, meleg, természetes fehér színek éppen úgy megtalálhatóak a kínálatban, mint a változtatható színű RGB szalagok. Az egyszerű vezérléshez pedig nincs másra szükség, mint a megfelelő irányítórendszerre, távirányítóra, dimmerre.

Távirányítós LED szalag: fókuszban a kényelem

A mai kor embere szeret mindent irányítani. Napjainkban már nem csak a televízióhoz akad távirányító, hanem a LED szalagok is ilyen módon irányíthatóak. A hangulatos fények megteremtésének érdekében a szalagok fényerőssége éppen úgy szabályozható, mint az RGB szalagok esetében a szín. A LED szalag távirányító egyszerűen értelmezhető jelekkel áll rendelkezésre és segítségével a kanapén heverve irányítható a süllyesztett világítás, vagy például a mennyezet és a falak találkozásánál végigfutó fényforrások.

Dimmer a fényerősségszabályzáshoz

A fényerősség szabályozásában kiemelt szerep jut a dimmernek. A dimmerrel a gyakorlatban a fehér vagy egyszínű piros, sárga, zöld, lila, pink, UV LED szalagok és más LED-es fényforrások fényerejét tudjuk csökkenteni vagy növelni. Ez akár falra szerelhető változatban is beszerezhető. Kifejezetten ajánlott azok számára, akik egyetlen helyről szeretnék irányítani az otthon több helyiségében is megtalálható LED-es rendszereket. A dimmer egyszerűen rögzíthető, és ki-és bekapcsoláshoz, valamint a fényerősség igény szerinti alakításához egyaránt megfelelőnek bizonyul.

LED szalag távirányító csomagajánlat részeként

A LED szalagok és kiegészítők minden korábbinál szélesebb választékban jelen vannak a kínálatban. Míg a szalagok között egyszerű eligazodni, addig az irányításukhoz szükséges eszközök már jobban feladják a leckét a műszaki területeket kevésbé ismerőknek. Csomagban is beszerezhetőek azonban ezek, így a szükséges tápegység, dimmer és RGB távirányító mind egyszerre elérhető, egymáshoz passzoló típusokkal. Nem csak gyorsabban leadható így a megrendelés, de nem kell azon sem gondolkodni, hogy mi szükséges a LED szalag kényelmes és gördülékeny használatához.

Infravörös távirányítással

Ha fényerő szabályozása, dimmelése infravörös elven működik, akkor a vevő egységre való rálátás nélkülözhetetlen. A felhasználás rendkívül egyszerű, RGB LED szalaghoz alkalmazva a gombbal megegyező színű fény teremthető. Ugyan az eszköz bárki számára érthető, de az egyetlen LED szalagból álló rendszernél bonyolultabb kivitelezésekor, megtervezésekor akár szakmai segítséget is igénybe lehet venni. A világítástervezés szolgáltatás keretein belül a LED csillagos égbolttól kezdve a LED-es mennyezeti világításon és a komplett megoldásokig minden megtervezhető, és a gyakorlatban megvalósítható. A LED szalag távirányító önmagában is megrendelhető az online vásárlás kényelmét kihasználva. Ha nem bajlódnál a szükséges kiegészítők egyesével történő beszerzésével, akkor a LED szalag távirányító csomagban történő elérése ajánlott számodra.

Rádiófrekvenciás vezérléssel

A rádiófrekvenciás vezérlők nagy előnye az infravörös világítással szemben, hogy az adónak és a vevőnek nem kell egymást látnia a működéshez. A rádiófrekvencián kommunikáló vezérlőt és távirányítót egymástól akár 50 méterre is el lehet helyezni, még így is zavartalan marad az irányítás. Ma már jóval korszerűbb megoldás az infravörös vezérlésnél, mivel egy távirányítóval már 4 vezérlőt úgynevezett csatornát is lehetséges vezérelni. Célszerű ezt a megoldást választani rejtett peremvilágításnál vagy minden olyan fénymegoldásnál, ahol a jel vevő nem látszik. Ezekkel a típusú kontrollerekkel egy helyiségen belül lehet a 12 V-os LED szpotokat, a rejtett hangulatvilágítást, a polcvilágítást és akár az akváriumvilágítást egy távirányítóval működtetni.