A világítástechnika elsősorban a megfelelő fényviszonyok megteremtését szolgálja. Elmondható azonban, hogy napjainkban ennél többet várunk el a választott rendszerektől. Nem véletlen, hogy egyre többen érdeklődnek a stílusteremtésben is élen járó LED világítás iránt. Előnyeit akkor is kihasználhatjuk, ha olyan területek megvilágítására van szükség, mint az ingatlanhoz tartozó lépcsők.

Lépcsővilágítás oldalfalba süllyesztve

Minden tévhittel ellenben, a lépcsővilágítás beszerelése igen egyszerűen is működhet. A rendszerint 12 V -tal működő világítások a lépcső melletti oldalfalra ideális választásnak bizonyulnak. Besüllyesztve lehet elhelyezni ezeket, a tápegységet pedig a falba rejthetjük. Arra is van lehetőség, hogy egy nagyobb tápegységgel lássuk el a lépcsővilágítás lámpáit. Mivel a LED lépcsővilágítás rendszerint igen kis fogyasztású, és ennek megfelelően teljesítménye is kicsi, így általában csak irányfényként tekinthetünk arra. S hogy hány világítással számolhatunk a lépcsőfeljáró esetében? 9 lépcsőfok, ami körülbelül fél emeletnek felel meg, általában 5-6 lámpával kitűnően megvilágítható.

LED lépcsővilágítás

Vízálló LED szalagok a lépcsőfokok aljára

Amennyiben a terület elrendezése lehetővé teszi, akkor a lépcsőfokok aljára is elhelyezhetőek a fények. Ilyenkor LED szalagok kerülnek alkalmazásra, ám nagyon fontos, hogy IP védett típusokat válasszunk, hiszen az ilyen szalag felmosáskor védelmet élvez a nedvességgel szemben. Mint már említettük, a lépcsővilágítás esetében mindössze irányfényre van szükség, így a gyengébb fénnyel bíró szalagok is ideálisnak bizonyulhatnak.

A különlegességek kedvelői számára az RGB LED szalagok ajánlottak, hiszen ezek tetszés szerinti színnel teszik még egyedibbé a lépcsőfeljárót. Természetesen vezérlőre, valamint távirányítóra ilyenkor is szükség lesz, de az aluprofil sem maradhat el.

Ez utóbbi több szempontból is igen praktikusnak bizonyul. Ennek felületén könnyebben megtapad a LED szalag, és az eszköz biztosítja a megfelelő hőelvezetést is. Opál fedelének köszönhetően a szalag fényei egy homogén egésszé álnak össze, ami esztétikai szempontból korántsem elhanyagolható. Célszerű a felületbe süllyesztett megoldásokat előnyben részesíteni. Az aluprofilok egyébként a LED szalagokhoz hasonlóan vághatóak, így egyéni igények szerint alakíthatjuk azok hosszát.

Lépcsővilágítás utólag? Konnektorba dugható tápegységgel ez is lehetséges!

Sokan vannak, akik utólag szeretnék megoldani a korszerű, LED-es lépcsővilágítást. Ilyenkor a konnektorba dugható tápegységgel lehet ezt a legkönnyebben, falvésés nélkül megvalósítani. Mivel az összes LED szalagnak egyszerre kell világítani a tökéletes összhatás érdekében, ezért vezetékekkel össze kell kötni őket. Ezt szakember gyorsan és hatékonyan meg tudja oldani összeforrasztással. Ha nem találsz a forrasztásra hozzáértőt, akkor fordulj hozzánk, mi összeforrasztjuk neked!

A LED dimmer fényerőszabályozóként ilyenkor is kitűnően alkalmazható. A megfelelő tápegység kis helyet foglal, egy mindössze 65 mm-es szerelvénydobozban is elfér.

A LED lépcsővilágítás nem csak beltérben, hanem kültéri helyszínekre is ideális választásnak bizonyul. Arra azonban mindenképpen figyelj, hogy vízálló LED szalagot válassz. Nagy segítség lehet a kültéri lépcsők esetében a megfelelő megvilágítás, hiszen este, vagy korai sötétedés esetén akár balesetveszélyes szituációk is elkerülhetőek ennek a világítástechnikának az alkalmazásával. A LED szalagok és fények lépcsőfeljáróknál történő használatával luxushatást érhetünk el, és otthonos fényekkel teremthetsz igényes környezetet, akár szakember és világítástervezés segítségével.