Napjainkban rengeteg féle LED szalagot lehet vásárolni, így a LED szalag tartó profilok is már széles választékban kaphatóak. Ezekre egyesek gyakran azt mondják, hogy feleslegesek, viszont a LED szalag ragasztó csíkja nem bírja olyan sokáig, ha egy átalakítás vagy felújítás miatt át kell ragasztani egy másik helyre – a rárakódó porról pedig ne is beszéljünk. Ilyenkor sokkal egyszerűbb a sínt átszerelni, mely során a szalag nem tud megsérülni.

Viszont érdemes odafigyelni hogy milyen típusú szalaghoz milyen és mekkora LED szalag alu profilt választasz, hiszen ha nem jók a paraméterek, akkor nem tudod majd őket összerakni. Nézzük meg, mire érdemes odafigyelned LED szalag tartó profil vásárláskor!

Ismerd meg a különféle kialakítású LED szalag alu profilokat!

Mivel lehet kapni például széles, keskeny, domború, szögletes, döntött, lépésálló, vízálló, fedővel ellátott, fedő nélküli, sarokba való, szemből bepattintható és oldalról a sínbe húzható, valamint süllyeszthető és bemarható kialakítású LED szalag tartó profilokat is, így fontos először azt meghatározni, hogy hova szeretnéd felhelyezni a LED szalagot.

Például a konyhabútor alá érdemes átlátszó fedővel ellátott, kissé döntött, a kialakítástól függően szemből bepattintható (amennyiben ez egyszerűbb) vagy oldalról rávezethető modellt választanod, hiszen így a fedél megóvja a LED szalagot a főzés-sütés közben ráfröccsenő ételfoltoktól, illetve a döntött szög pedig segíti optimálisabban megvilágítani a pult felületét.

Ha nincs helyed oldalról belevezetni a sínbe a fedőt és szalagot, akkor érdemes a pattintható kivitelezést választanod, hogy ne érjen kellemetlen meglepetés, ha nincs elég hely oldalról bevezetni az elemeket a sínbe.

Figyelj a sarkokra is, hiszen lehet külön kapni olyan sarok LED szalag alu profilokat is, melyeket kifejezetten sarkakba terveztek a szakemberek, így 90°ban engedik ki a fényt az aluprofilból.

Itt is lehet választani az opálos és a teljesen átlátszó modellek között, hiszen ha nem szeretnéd látni a kis LED pontokat, hanem egy homogén fény csíkra van szükséged, válaszd az opálos rápattintható fedéllel ellátott LED szalag tartó profilt, de ha csak az a fontos, hogy megvédd a LED szalagodat az esetleges párától vagy fröccsenő víztől akkor inkább a teljesen átlátszó, szintén rápattintható fedéllel ellátott LED szalag síneket szoktuk javasolni.

Amennyiben például lépcsőt szeretnél megvilágítani LED szalagokkal, érdemes olyan modellt választanod, amely kifejezetten arra lett kitalálva, hogy rá lehessen lépni. Ezek az úgynevezett lépésálló LED szalag profilok, amelyek jól bírják a kiképzést még akkor is, ha gyerekek ugrálnak rajta.

Figyelj a méretekre!

Talán egyértelmű, de azért leírjuk: mérd le a LED szalagodat – ha már megvetted – s a leolvasott méretek (hosszúság és szélesség) alapján már meg tudod majd állapítani, hogy a Neked optimális és praktikus sínek közül melyik lesz az, amelyik nemcsak professzionális világítást fog nyújtani, de bele is fér a LED szalag. Kaphatóak olyan modellek is, amelyeknél az egyéb rögzítőelemeknek van külön kialakított hely, de ezek igen ritkák. A gyakorlat azt mutatja, hogy a legtöbb esetben nem biztosítanak a gyártók az extra alkatrészeknek megfelelő helyet, így a vezetékek bekötését a legtöbb esetben forrasztással szokták megoldani a szakemberek.