Kis türelmet,
feldolgozás folyamatban ...

Széll Kálmán téri óra: egymásra mutogat a BKK és a készítő

2017-01-20

 
Az órát egyelőre kikapcsolták, dolgoznak a probléma elhárításán.
 

Miután hétfő este valaki megelégelte, hogy sosem tudja leolvasni a pontos időt a Széll Kálmán tér felújítása során felállított új digitális óráról, néhány olcsó, analóg faliórát erősített ragasztószalaggal az azt tartó betonoszlophoz.

Az Index ennek nyomán feltett kérdésére a Budapesti Közlekedési Központ azt válaszolta, hogy az óra vezérlése hibásodott meg, amit a kivitelező garanciálisan javít majd. 

Szerdán az óra tervezője és gyártója, az S39 Hybrid Design Manufacture is megszólalt az ügyben. A Facebookon ezt közölték: "Csapatunk az oszlop teljes elektronikus vezérlését alapos meggondolásból egy beltéri vezérlőszobába tervezte, ami jelenleg két külön épületben a metróépületben (BKV) illetve a kiszolgálóépületben (BKK) találhatóak. Az alapozásban le is lettek fektetve az ehhez szükséges kábelcsövek. Azonban minden igyekezetünk ellenére a BKK az egész beruházási időszak alatt nem tudta tisztázni az óra leendő üzemeltetőjének kilétét (BKK vagy BKV), emiatt nem tudta megjelölni, hogy melyik épületben kaphatna helyet az érzékeny vezérlőegység. Arra kértek minket, hogy amíg az üzemeltető jogi személye nem tisztázódik, a vezérlőt magába az oszlopba helyezzük el ideiglenesen. Az oszlop azonban egy rendkívül hegyes geometriájú test, amiben a LED-kijelzőknek és azok működtetéséhez szükséges betápoknak is alig van hely. A vezérlő már csak cipőkanállal fért be, de mivel a tér átadója halaszthatatlan volt, teljesítettük a BKK kérését, abban a hitben, hogy a korábbi ígéreteknek és megbeszéléseknek megfelelően a vezérlés legkésőbb a próbaüzem után 2016 szeptemberében áthelyezésre kerül az üzemeltető cég felségterületén."

Szerda reggelre a faliórákat eltávolították az oszlopról, délutánra pedig már a digitális időjelző sem működött. Mint az S39 Hybrid Design Manufacture oldaláról kiderül, ez miattuk történt: "Mi kértük, hogy kapcsolják le a partnerek. Szeretnénk alaposan feltárni a problémát es akkor kapcsolják vissza ha mar van értelme. Köszönjük a türelmeteket."

 

Forrás:

www.hvg.hu